חובה לטעום: מה אוכלים ושותים בסלובניה?

למה אנחנו כל כך אוהבים את המטבח הסלובני? כי הוא לקח את כל הטוב שיש במטבחים של שכנותיה של סלובניה: המאכלים האהובים של איטליה – פסטה, פיצה, ריזוטו, רביולי וניוקי, המטבח האוסטרי הכבד (איך אפשר בלי השניצל, השטרודל והנקניקיות?), גם את הגולאש ההונגרי ואת הבלינצ'ס אפשר למצוא כמעט בכל מסעדה וכמובן, המטעמים הבלקניים והים-תיכוניים הנפלאים והמוכרים לנו.

מה אוכלים בסלובניה?

אז מה חייבים לטעום בסלובניה?

בסלובניה תמצאו 170 מאכלים מסורתיים שמכינים אותם מתוצרת מקומית בלבד.

החיים המתוקים

פוטיצה (Potica) היא הקינוח האולטימטיבי של סלובניה. זהי רולדה חגיגית עשויה מבצק שמרים מגולגל עם מילויים מפתיעים – אגוזים, קינמון, שוקולד, פרג וכו׳. אין אירוע או חג סלובני בלי העוגה הטעימה והריחנית הזאת אך ניתן למצוא את פוטיצה גם ביום יום אם בא לכם להתפנק.

גיבניצה או, יותר נכון, פרקמורסקה גיבניצה (Prekmurska gibanica) על שם האזור פרקמוריה (Prekmurje), הינה עוגת שכבות עם בצק פריך למטה ועוד מספר שכבות של בצק עלים עם מילוי תפוחים, אגוזי מלך, גבינה מתוקה, פרג ועוד. העוגה מוגשת חמה. זהו אחד המאכלים הלאומיים של סלובניה.

קרם שניט (Kremšnita) או קרמנה רזינה (Kremna rezina) היא עוד קינוח אהוב על ידי סלובנים ותיירים. מקורו בעיירת בלד, במלון Park Hotel הממוקם על שפת האגם האגדי. מהו הסוד של עוגת קרמנה רזינה? שכבת בצק פריך, קרם בטעם וניל, קצפת עדינה, עוד שכבה דקה של בצק חמאה פריך ואחרונה חביבה – אבקת סוכר מעל העוגה.

קרמנה רזינה (Kremna rezina)

ונעבור למנות העיקריות

מרק יוטה (Jota) – מרק-קדירה מסורתי סלובני העשוי מכרוב כבוש, שעועית אדומה, תפוחי אדמה, שום ופלפל. זהו מרק סמיך ומחמם שאוכלים אותו בחודשי חורף קרים.

נקניק קריינסקה (Krajnska klobasa) – בדומה למדינות מזרח אירופה אחרות, גם בסלובניה אוהבים נקניקים. ונקניק קריינסקה הוא הפופולרי ביותר בסלובניה. בדרך כלל, מדובר בנקניקים קטנים ופשוטים עם מספר קטן של רכיבים, למרות שלאחרונה שפים התחילו להוסיף מילויים חדשים למתכון המסורתי של בשר חזיר מעושן, שום, מלח ופלפל.

נקניק קריינסקה (Krajnska klobasa)

פרשוט (Pršut בסלובנית או Prosciutto באיטלקית) זהו שינקן שמוגש טרי, פרוס לפרוסות דקות מאוד. הסוג המפורסם בסלובניה הוא קרשקי פרשוט (Kraški pršut).

עוד מנה בשרית שניתן להזמין לארוחת צהריים היא צ׳בפצ׳יצ׳י (Čevapčiči), סוג של קבב (הירושה של האימפריה העות'מאנית). על הצלחת בדרך כלל מוגשים 5-10 חתיכות בשר בליווי טבעות בצל

שטרוקלי (Štruklji) – כופתאות בצק ממולאות בבשר, גבינה, ירקות, צמחי תבלין ומילויים מתוקים (קיימים כ-70 סוגי מילויים). את שטרוקלי ניתן לבשל, לטגן או לאפות. מגישים אותם כתוספת למנה בשרית או כמנה עצמאית.

ז'ליקרופי (Žlikrofi) – מאכל דומה לניוקי האיטלקי (כופתאות תפוחי אדמה), ניתן למצוא אותם בעיקר באזור אידריה.

ז'ליקרופי (Žlikrofi)

בורק (Burek) שהגיע ארצות בלקן השכנות הוא סוג של בורקס במילוי בשר, תפוח אדמה או גבינה. מוכרים בורק גם בבתי קפה וגם בדוכנים ברחובות.

ואל תשכחו את הגלידה המדהימה (Sladoled), יש כאלה שטוענים שהגלידה הסלובנית היא הטעימה ביותר, והיא אפילו עולה בטעם על הג׳לטו האיטלקי.

אוכל צמחוני וללא גלוטן בסלובניה

סלובניה היא מדינה חובבת בשר אך עם זאת, יש בה מודעות לאוכל צמחוני וטבעוני. מסעדות מסוימות מציעות תפריט צמחוני וללא גלוטן (בעיקר בלולביאנה).

מסעדות עם תפריט ללא גלוטן בליובליאנה לפי tripadvisor >>

מסעדות עם אוכל בריא בלובליאנה לפי tripadvisor >>

שמענו שבפיצריה Pizzeria Minutka בפוסטוינה (Postojna) יש פיצה טעימה ללא גלוטן.

כמו כן, בסופרמרקטים גדולים ופארמים תוכלו למצוא מוצרים צמחוניים, טבעוניים ונטולי גלוטן.

ומה עם אוכל כשר בסלובניה?

אפשר לפנות לקהילה היהודית של סלובניה ולברר איפה ניתן להשיג אוכל כשר בלובליאנה ובאזורים אחרים.

לפי האתר Kosher where יש מסעדה כשרה במקום Nova Vas pri Mokricah, לא רחוק מן הגבול עם קרואטיה.

וכן, מצאנו רשימת מוצרים כשרים בקרואטיה וסלובניה בפורום ״למטייל״ שאולי תעזור גם לכם.

על המים והיין – מה שותים בסלובניה

סלובניה היא ארץ אלפינית ויש בה מים טהורים וטעימים בשפע, כולל מי ברז שאתם יכולים לשתות בבטחה בלי לטרוח לקנות בקבוקי מים מינרליים במכולת. המים המינרליים נמצאים בסלובניה באגמים, בנהרות, במעיינות מרפא מרובים וכך גם בברז בכל חלקי המדינה. 

יין בסלובניה

ישנם שלושה אזורים בסלובניה שידועים בזכות יינות משובחים עטורי פרסים בינלאומיים – פרימורסקה (Primorska), פוסאביה (Posavje) ופודראביה (Podravje). במאריבור, העיר השנייה בגודלה בסלובניה, נמצא היין העתיק ביותר בעולם. זהו הכרם בן יותר מ-400 שנה, הוא שרד מלחמות, כיבושים ואסונות טבע והוא מופיע בספר השיאים של גינס.

בליובליאנה מציעים טעימות יין Dvorni Bar ו-Vinoteka Movia.

בנוסף, סלובנים הם חובבי בירה מושבעים. מותגי הבירה המקומיים הפופולריים ביותר הם לאשקו (Laško) ויוניון (Union).

מוצרים מקומיים שכדאי להביא הביתה

סלובניה מתגאה בדבש ומוצריו, גבינות מיוחדות, שמן גרעיני דלעת, נקניקים מתובלים, המלח מהעיר פירן, לבנדר ועשבי בר ריחניים וכמובן יין. את כל אלה תוכלו לרכוש בשווקים עירוניים או בחנויות המתמחות במאכלים מסורתיים ומזכרות.

מוצרים מקומיים מסלובניה שכדאי להביא הביתה

אז עכשיו אתם יודעים הכל או כמעט הכל על האוכל והשתיה בסלובניה. ואם בא לכם להכיר אתרי נופש וספא הכי טובים באזור, תקראו את הכתבה הזאת >>

תודה על התמונות לאתר IfeelsLOVEnia

כתבות נוספות: